Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
mindmegette.hu

Maracuja, a golgotavirág gyümölcse

Az utóbbi években a magyar boltok piacán is megjelent a fűszeres maracuja, vagy ahogy az angolok nevezik: a passion fruit. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!


A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek nevezték el "Flor de las Cinco llagas"-nak, azaz öt seb virágnak. Ez az elnevezés részint a növény virágán meglévő, stigmára emlékeztető foltoknak, részint a spanyolok vallási buzgalmának volt köszönhető. A golgotavirágok családjába tartozó maracujára szintén rányomta a bélyegét a hit, így vált - a virágban felfedezett szimbolikát folytatva, a gyümölcs már az egész keresztutat jelképezendő - passió gyümölccsé.

Az izgalmasan gyönyörű golgotavirágA maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.


A maracuja világhódító útját először az Amerikai kontinensen kezdte meg. Mivel a szubtrópusi, meleg éghajlatot kedveli, így hamar meghonosodott Floridában, valamint Hawaii-n, ahonnan a XIX. század vége felé tovább hajózott Ausztráliába. Itt is hamar otthonra lelt, és az ausztrálok egyik kedvenc gyümölcsévé vált.


A maracuja belsejében pépes hús és ehető magok rejteznek. Az egyedi, intenzív, zamatos, de kicsit savanykás ízű maracuja nagyon sok gyümölcslé fontos összetevője. Ez olyannyira így van, hogy a legnagyobb exportőr, Ecuador a maracuja termésének jelentős részét már a gyümölcslevekhez adható lé formájában exportálja. Ennek a felvevőpiaca nagyrészt Európa. Németországban igen nagy mennyiségben állítanak elő maracujával ízesített gyümölcsleveket, multivitamin italokat. A maracuja olyan egyedi illattal bír, hogy a parfümipar is előszeretettel dolgozik vele.


Hogyan válasszunk?


A maracuja kiválasztásakor ráncos bőrű, de sértetlen, nem penészes vagy penészgyanús példányokat keressünk.

A csúnya, ráncos külső csodálatos ízeket rejtFontos még, hogy a gyümölcs ne legyen túl könnyű, mert az azt jelzi, hogy belül szárad, azaz nem kellően szaftos már. Éretlenül is megvásárolhatjuk őket, csak ebben az esetben lehet, - hogy miközben magától otthon utóérik, kiderül - hogy sérült a gyümölcs szállítás közben. Az érett gyümölcs hűtőszekrényben néhány napig eltartható.


Maracuja a konyhában


A maracuját sokféleképp fogyaszthatjuk. A legegyszerűbb, ha félbevágjuk, s kiskanállal kiemeljük a benne lévő zselés, magos gyümölcshúst. Ha savanyúnak ítéljük, akkor érdemes egy kevés mézet csorgatni rá, és úgy fogyasztani. A maracuját hozzákeverhetjük joghurthoz, kínálhatjuk fagylaltban vagy fagylalt mellé. A maracuja tökéletes kiegészítője a gyümölcs- vagy zöldségsalátáknak, a gyümölccsel gazdagított turmixoknak és a már említett gyümölcsleveknek, de különféle egzotikus koktélokhoz is adhatjuk.


A maracuját felhasználhatjuk szörpökhöz, lekvárokhoz, készíthetünk belőle húsok mellé adható fűszeres chutneykat, de felhasználhatjuk süteményekbe is. A sütemények közül leginkább a krémekben állja meg remekül a helyét a maracuja. Az ausztrálok nemzeti süteményét, a Pavlovát is leggyakrabban ez a gyümölcs koronázza egy hatalmas adag tejszínhab kíséretében, de a sajttortát is gyakorta ízesítik maracujával. Ha maracuját használunk valamihez, akkor más savanykás kiegészítőt már ne tegyünk az adott ételbe, se bogyós gyümölcsöt, se citromot, mert a gyümölcs savassága épp elég.


Egészséges maracuja


A maracuja nem csak finom, hanem igen egészséges is. Segít a vérnyomás szabályozásában, hatásos görcsoldó, és rendszeres fogyasztás mellett az asztmára is jótékonyan hat. Ennek oka, hogy a gyümölcsben lévő enzimek segítenek a hörgőkben lévő gyulladást csökkenteni. A gyümölcs nyugtató hatással is bír, így jól alkalmazható stresszhelyzetek rendezésében - és nem mellesleg: fokozza a libidót.


A maracujában található magok és a gyümölcshúsban lévő enzimek segítik az emésztőrendszer hatékony működését. A gyümölcsben található ívitamin, C-vitamin, kálium, és nátrium. A maracuja nagy előnye, hogy alacsony a zsírtartalma és viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.Kommentek a bejegyzéshez