Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
villanyiborvidek.hu

Magyar kikerics (Colchicum hungaricum)

 Enyhébb januári napokon, amikor az ország többi részén még borongós téli idő uralkodik, a nagyharsányi Szársomlyón már virít legkorábban nyíló tavaszi virágunk, a magyar kikerics.

Készült: 2011.02.06. - Huber Kálmán Hasonlít rokonára, a gyakori előfordulású, nagyobb termetű, lilás-rózsaszín őszi kikericsre.Liliomféle, tehát hatleplű a virága, és a talajban arasznyi mélyen bújik meg hagymagumója a sziklagyep talajában, rendszerint a sziklához simulva. Toktermése májusban jelenik meg, a mélyből a felszínre nyomulva, és magjait a csapadékvíz és rovarok hurcolják el, ültetik el az anyatő környékén.

Készült: 2011.02.06. - Huber Kálmán Valódi mediterrán növény, de a Balkánon (Velebit) ismert populációi a hazainál kisebbek. A Szársomlyón két populációja élt, a nagyharsányi már a kőbányászat áldozata lett. A villányi populáció (amely a Szoborpark felett tenyészik) azonban életerős, és fenntartható.A hegy többi részén szórványosan él, akkor volt tömeges, amikor a gyepen juhokat legeltettek. A hagyományos gazdálkodás békében élt a természettel, a legelő állat csak a füveket, a társulás többi tagját kedvelte, a kikericset megkímélte, valószínűleg azért is, mert a növénynemzetség minden faja erősen mérgező kolhicin anyagot tartalmaz.A Szársomlyó ezért, és mert a legnagyobb fajdiverzitású hazai növény- és állattársulás élőhelye, egyik legkorábban (1936) fokozott védettséget kiérdemlő természeti értékünk.A kiváló pécsi botanikusok mellett az MTA Botanikai Kutatóintézete, az ELTE és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói végeztek rendszeres kutatásokat élőhelyén. Egy ritka – tehát igényes, másutt nem is meghonosítható – élőlény jelzi, hogy milyen feltételek között életképes.Szaporodni csak itt képes, ezen a mediterrán szigeten. Valószínűleg itt vészelte át a legutóbbi jégkorszak egymillió évét.Ha a mediterrán klíma jellemzői a meghatározóak számára, akkor a klímaváltozásra, melegedésre is kedvezően válaszolhat. Valóban, a több éves mérések szerint a virágzó példányok száma még nem növekedetett (a csírázás után csak a harmadik-negyedik évben virágzik először), de a csírázó magok és a fiatal egyedek száma jelentősen megnőtt. Így járult hozzá egy újabb adattal a klímaváltozás jelenségének bizonyításához ez a ritka növény.A magyar kikerics méltán lett a Villányi Borvidék legjobb borainak címernövénye, egyedülálló természeti kincsünk.Az ország jelképeként, a kétforintos pénzérmén is megjelent. Sajnos, ezt 2008-ban gazdaságossági okból kivonták a forgalomból, de reméljük, hogy más érméken még viszontláthatjuk.

Kommentek a bejegyzéshez