Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
index.hu

Kicsit szőrös, de a miénk: jön a magyar kivi

 



Magyarország első üzemi méretű, közel 5 hektáros kivi-ültetvényének telepítése kezdődött el a hétvégén a Becsehely melletti szőlőhegyen, írja a Zalai Hírlap.



A cikk szerint több, a mezőgazdaságban már évek óta együttműködő család közös beruházása lesz az ültetvény, amelyen összesen 2700 tövet ültetnek el.  Harcz Endre, a tulajdonosok egyike a lapnak elmondta: 2550 termő és 200 porzó tövet ültetnek el a területen. A termőföld a becsehelyi Kis-hegy legmagasabb pontjának közelében fekszik, sajátos mikroklíma jellemzi, és a talaj is kiváló minőségű. A kivi bőtermő és nem igényel semmilyen növényvédelmet, ezért költséghatékonyan termelhető – mondta a lapnak Varga János, a szakmai munka irányítója, az egzotikus növények szakértője.





Németh Géza polgármester (balról) is elültethetett egy növényt.


Mellette Varga János, Miklós Ákos és Harcz Endre Fotó: Horváth-Balogh Attila / zalaihirlap.hu



A kiviültetvény egyik tulajdonosa, Miklós Ákos a lapnak azt mondta: a termést három év múlva várható, és remélik, hogy azt a térségben értékesíthetik. Nagyon bíznak abban, hogy lesz rá igény, annál is inkább, mert „a szabadföldi kivi ízét össze sem lehet hasonlítani a hipermarketekben kapható kényszerérettével”.



A kivi egyébként egy dél-kínai eredetű, tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű, savanykás ízű gyümölcs. Eredeti magyar neve „kínai egres” volt, a kivi név az új-zélandi kivi madárból származik. Norvég kutatók szerint nemcsak vitamintartalma miatt hasznos, de magas vérnyomásra is jó.



Kommentek a bejegyzéshez