Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
kapanyél

Keukenhof, Európa kertje

Éppen egy hete Hollandiában jártunk képzeletben egy poszt erejéig. Ha már ott vagyunk, ne siessünk vissza a saját portánkra, hiszen nemsokára, ahogy minden évben, a világ legnagyobb virágoskertje nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Amszterdamtól kb. félórányi autókázással juthatunk el az "Európa kertjének" is nevezett Keukenhofba (Lisse városka mellett). Az egykori uradalmi vadászterület és konyhakert (a Keukenhof jelentése is ez utóbbi) területén 1949-ben nyílt meg az első szabadtéri virágkiállítás Lisse akkori polgármestere és neves virághagyma-termesztők kezdeményezésére.Azóta minden év márciusának utolsó hetében megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A szervezők mindig más-más központi témát választanak, amely az ültetés alakzataiban is visszaköszön. Idén Hollandia, a tulipán és története, ill. a 17. századitulipánőrület áll a középpontban, amikor egy-egy különleges hagymáért akár egy ház árát is kifizették.

Amszterdam jellegzetes épülete és egy tulipán 60 000 hagymából kirakvaA 32 hektáros parkban minden évben kb. 7 millió virághagymát ültetnek el, ami garantálja, hogy egész nap egyik ámulatból a másikba essünk. Hétvégén külön programok is szórakoztatják a látogatókat, ill. biciklivel bejárhatjuk a tulipánföldekkel borított környéket is.Idén március 20-tól május 18-ig látogatható a park. A csúcs állítólag április közepe, amikor a tulipánok teljes pompájukban virítanak, úgyhogy aki menne, lehetőleg arra az időre tervezze az utazást. Mi csak Macskamenta kollegina elbeszélésébőlhallottunk róla, de ha egyszer eljutunk Hollandiába, azt tavasszal tesszük.Kommentek a bejegyzéshez