Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Kiemelt írások
Túri Eszter

Kertbemutatók a KERTFELFEDEZŐ JÁTÉK-ból!

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Szák Bettina

Elhelyezkedés: A füvészkert Szegeden, a Dél-Alföld legnagyobb településén, Csongrád-Csanád vármegyében található. Cím: 6726 Szeged, Lövölde u. 42.

GPS koordináták: E 735758; N 099186

Útbaigazító: Tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, a 70-es autóbusz, újszegedi végállomásától néhány perc sétára található.

Látogatás ideje: 2023. 07. 29.

20230729_120528.jpg

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje egy igazi ékszerdoboz a Dél-Alföld szívében. Múltja több, mint száz évre nyúlik vissza. 1922-ben a kolozsvári egyetem Szegedre költözött, a város pedig szántóföldeket ajándékozott az egyetemnek, a füvészkert létrehozására. A növények betelepítése 1925-ben kezdődött, az alapító igazgató Győrffy István gyűjtőútjai során beszerzett anyagokkal. 1931-ben létesült az első tó, az azt követő évben pedig az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából került a füvészkertbe az indiai lótusz. 2008 óta pedig július végén rendszeresen megrendezésre kerül a „Lótusz Napok” névre keresztelt, két napos rendezvény. Számomra már-már hagyomány, hogy ilyenkor ellátogatok a füvészkertbe megcsodálni a lótuszvirágzást, hiszen itt található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya. A füvészkert munkatársai különböző időpontokban túrákat indítanak, ahol részletesen bemutatják a távol-keleti növényeket valamint a Japánkertet. 

20230729_162312.jpg

Azonban nemcsak ilyenkor érdemes ellátogatni ebbe a fantasztikus növénybirodalomba, hiszen az év bármely időszakában izgalmas arcát mutatja. A trópusi lepkekert májustól szeptember végéig látogatható és kihagyhatatlan eleme a füvészkerti sétának. Fő látványosságai a Közép- és Dél-Amerikában őshonos egzotikus pillangók, akik a virágok nektárjával táplálkoznak, azonban kiegészítő táplálékul banán, narancs és egyéb gyümölcsök várják őket a lepkeetetőknél. A lepkekert előterében található a páfrányház, ahol a páfrányokon kívül a csipkeharasztokban lehet gyönyörködni. A trópusi üvegházban közel 500 fajból álló növénygyűjtemény csodálható meg, többek között itt található a rovarfogó növények gyűjteménye is. A téli időszakban az orchideaház ideális választás, hiszen a legtöbb növény ilyenkor virágzik. Ha a sivatagos, félsivatagos területen élő növények érdekelnek, akkor remek választás a kaktusz- és pozsgásház, ahol 500 fajt bemutató gyűjtemény áll. Varázslatos élmény a szabadban tanulmányozni a fűszer – és gyógynövénykertet, a kultúrnövények gyűjteményét, az igazi alföldi hangulatot sugárzó tanyaudvart, a központi helyet elfoglaló rosariumot és az oktatásban fontos szerepet betöltő rendszertani gyűjteményt. Ahogy bejártuk a füvészkert szinte minden kis zegzugát, a világ különböző részein érezhettük magunkat. Kertbarátoknak, a kertészeti szakmában dolgozóknak, de akár csak kikapcsolódásra vágyó családoknak is ideális választás a Szegedi Füvészkert.

Dörgicsei Levendula Major és Levendárium

Fodor Margit

Elhelyezkedése: Veszprém vármegyében, Balatonfüredi járásban, Balatonakalitól 4 km-re elhelyezkedő község. 
Koordináta: é. sz. 46° 55' 01" ; k. h. 17° 43' 19"
Major és Levendárium ( illóolaj lepárló üzem és kozmetikai laborüzem)
Látogatás ideje: 2023. 07. 18.
Kiterjedése: 7 hektár
dorgicsei_levendula_major_es_levendarium.jpg

Az Árpád-kori ikerrom szomszédságában található a nagyon gondozott, modern szobrokkal tarkított " magyar Toszkána" 30 féle levendulát kotta és violinkulcsot ábrázoló alakban - a kertet megálmodó zenetanár anyósának tiszteletére- bemutató major. A másik oldalon Szent Erzsébet kolostorkert található. Ciprusokkal, rózsákkal és fügével is találkozhatunk sétánk során. Gyógynövények: menta, fodormenta, citromfű, muskotályzsálya, zsálya, körömvirág, búzavirág is megtalálható, melyet szintén kozmetikai célra használnak fel, mint a levendulát.

A major és a hozzá tartozó Levendárium alapítója: dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, növénytermesztő, nemzetközi aromaterapeuta. Az első levendulatöveket 2003-ban a Tihanyi Apatságból kapta, ami mára 7 hektárrá nőtte ki magát. Évente egyszer nyílt nap keretében levendula gyűjtésére is van alkalmunk saját részre, mivel elsősorban illóolaj-előállítására termesztik. Itt készül pl. a 100% tisztaságú, magas gyógyító tartalmú bio minősítésű illóolaj és aromavíz. 

A major és a hozzá tartozó Levendárium alapítója: dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, növénytermesztő, nemzetközi aromaterapeuta. Az első levendulatöveket 2003-ban a Tihanyi Apatságból kapta, ami mára 7 hektárrá nőtte ki magát. Évente egyszer nyílt nap keretében levendula gyűjtésére is van alkalmunk saját részre, mivel elsősorban illóolaj-előállítására termesztik. Itt készül pl. a 100% tisztaságú, magas gyógyító tartalmú bio minősítésű illóolaj és aromavíz. 

levendarium.jpg
Lehetőség van a bejáratnál lévő üzletben levendulaszörp fogyasztására, amivel éltünk is és igazán felfrissített a nagy melegben. Ugyanitt megtalálható a Levendáriumban készített kozmetikai cikkek és levendulaolajok széles választéka az eladó hölgy mindenkinek készségesen segít. 
Biztosan visszatérek még erre a gyönyörű helyre és remélem aki ide ellátogat, ezután a levenduláról nemcsak Tihany jut eszébe, hanem Dörgicse is. 
 
+1 pozitívum: Mivel tömegközlekedéssel kirándulok örömmel láttam a községben fedett buszmegállót, amiben könyvszekrény is található volt, meglepően jó állapotú könyvekkel a várakozás perceire. Sokan követhetnék ezt a példát hazánkban. 

Dég, Festetics-kastély

Réczi Márta

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG: Dég Fejér megyében, a Balaton keleti partjának közelében, a 64-es út mellett helyezkedik el, az M7-es autópályától 28 km-re. A megye központja, Székesfehérvár 40 km, Budapest 100 km távolságra található.

A dégi Festetics kastélyt körbe vevő angolparkot ajánlom, mely gyermekkorom "játszótere" volt.

 Akkor még a kert egy mesebeli vadon volt számomra, sok védett növénnyel,  és a kastélyban állami gondozott gyermekek éltek ebben a gyönyörű környezetben. 
 Minden évben kétszer ellátogatok ide, és bemutatom a páromnak, unokáimnak, és mesélem el a tóban lévő mesterséges sziget történetét, mely szerint a szigeten lévő Hollandi ház emeletén a tüdőbeteg grófnő aludt beszíva a földszinten lévő tehéntrágya szagát.
 A Nemzeti Örökségvédelem keretében éveken keresztül tartott a felújítás,  úgy a kastély, mint a park vonatkozásában, most már eredeti szépségében csodálhatjuk mindkettőt.
 A Kincsem című film jelentős részét forgatták itt.
 Rengeteg akkor telepített , védett , őshonos fák vannak, most már táblára felírt nevekkel, így tudjuk mit csodálunk éppen.
 Ez év július 8-án tartották a Festetics-kastély éjszakája rendezvényt, amiről nagyon jó összefoglalót lehet látni a Facebook Dég honlapján, illetve a Travelina Facebook oldalán.
A DÉGI FESTETICS-KASTÉLY PARKJA 
A XIX. században Európa-szerte elterjedt kertépítészeti stílus, a klasszikus tájkert, közismert nevén „angolkert” egyik legszebb példája a dégi kastélykert. Korának legnagyobb hazai parkja nemcsak méreteivel, de egységes térkompozíciójával, kivételes harmóniájával ma is lenyűgözi a látogatókat
 
A dégi Festetics-kastély parkja Magyarország legnagyobb területű tájképi kertje, egykori kiterjedése kb. 300 ha. Az ún. Dégi-süllyedék területén, három vízfolyás, a Bozót-patak, a Bogárdi-víz és a Kislángi-árok összefolyásánál terül el. Kiváló természeti adottságait kiépítésekor nagyon tudatosan, külföldi példákat is szem előtt tartva használták ki.
 
Figyelmetekbe ajánlom a következő oldalakat:
 
https://nof.hu>kastelyparkok>deg
 
https://nkvp.hu>kastelypark
 

Csodás kertem magánarborétum, Kaposvár, Kaposfüredi út 55.

Dr. Gönczi Andrea

A 4300 m2-es gyűjteményes kertet Kiss Zoltánné Androsovits Petronella hozta létre több mint húsz évvel ezelőtt. Nagyjából 600 különböző fásszárú, összességében többezer növény tekinthető meg a helyszínen. A gyűjteményben rózsák, magnóliák, japán és egyéb juharok, hortenziák, bangiták, fenyők vannak, köztük néhány botanikai ritkaság is. Élvezhető és élvezetes a kertésznek, a benne élőknek, és a látogatóknak is, legyenek bár laikus növényimádók, vagy éppen szakmához nagyon is értők. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Mi 2018 óta minden évben többször is felkeressük a Csodás kertet, mert évszakonként más-más arcát mutatja, a lombfakadás ugyanolyan varázslatos, mint a monumentális méretű rózsák nyáron, vagy az ezerféle lombszín ősszel. Aki természetes, könnyen fenntartható kertet szeretne létrehozni, annak mindenképp látnia kell Petra kertjét. Legutóbb 2023. június 2-án látogattunk el oda.

A BRUNSZVIK-KASTÉLY PARKJA

Pintér Henrietta

Státusza: Kastélypark
Elhelyezkedés: é. sz. 47° 19′ 010″, k. h. 18° 46′ 58″
Fejér Vármegye Martonvásár
Látogatás ideje: 2023. június 1.

Az 1777-ben id. Brunszvik Antal által készített kis térképvázlaton már láthatók a fatelepítések, a ma is látható „öreg” tó, és a patakra épített vízimalom is. Elsősorban gyümölcsfákat, fűzeket és hársakat ültettek. 1784-85-ben ifj. Brunszvik Antal építtette meg a barokk stílusú, földszintes kastélyt és folytatta az angolkert kialakítását. Először a díszkertet és a szigetet alakították át. Ezután következett az épület és a tó közötti parkosítás. Gesztenyefákat és tölgyest is telepítettek a parkba.

Az 1790-es évek végén a gróf korai halála után, felesége, báró Seeberg Anna egyedül „mérnökök segítsége nélkül” csapoltatta le a birtok északi részének mocsarát. A kert, lépésről lépésre formálódott. Magán viselte az érzelmi-hangulti hatásokra törekvő szentimentalizmus jegyeit. Brunszvik Teréz például „hársfakörönd-köztársaság”-ot telepített: „Egy kerek térséget magas, nemes hársfákkal ültettünk be; minden fa egy-egy tag nevét viselte…”. A tagok közé Beethovent is felvette. Még ma is él egy kislevelű hárs példány közülük. Brunszvik Ferenc, az unoka, az 1800-as évek elejétől kezdte meg a birtok korszerűsítését. A kert tervezője nagy valószínűség szerint Heinrich Nebbien lehetett. Ekkor telepítették a platánokat, a sokféle kőrist, japánakácot, csörgőfát, égert a területre. A park felvette a lényegét tekintve ma is változatlan természetszerű formáját.

A 70 hektáros angolkertet Brunszvik Ferenc alakíttatta ki. A kert tervezője Christian Heinrich Nebbien. A parkon átfolyó Szent László patak vizét felduzzasztva kis szigetet hoztak létre. A kertben égerest, törpe mandulást telepítettek, valamint egzotikus fafajokat ültettek. Így cédrusokat, mocsári ciprust, platánok kerültek ide. A második világháború alatt és után súlyos károkat szenvedett park helyreállítása 1949-ben kezdődött. Az angolkertet 1953-ban természetvédelmi területté nyilvánították. A terület fenntartója az MTA Mezőgazdasági kutatóintézete. A kastély-parkban a szigeten állították fel Pásztor János Beethoven szobrát a zeneköltő halálának 100. évfordulóján.
Személyes élmény:
Sok kastélyban, kastélyparkban jártam már Magyarországon, de ilyen csodaszép környezetet, eddig még nem találtam. A kastély magával ragad, a kastélypark, teljesen elvarázsol. Gyönyörű környezet, nyugalom, szépség és harmónia árad mindenhol. A madárdalos szép környezetet, békésen szemlélődő gyermeksereg, turisták csodálják. A látogatásomkor, mindent százszorszép "szőnyeg" borított. Csodás virágok mindenhol. Aki békére, nyugalomra, szépségre vágyik, annak ajánlani tudom ezt a kis "ékszerdobozt". A fák árnyékában jó volt megpihenni. Gyönyörű időutazás, a jelenben. Visszavágyom.

Kommentek a bejegyzéshez