Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Túri Eszter

Kertbemutatók a 2024-es KERTFELFEDEZŐ JÁTÉK-ból!

3. Bólyi Kastélypark

Trojnar Eszter

Elhelyezkedés: Bóly, Erzsébet tér 7754

GPS koordináták: 69380, 608470 EOV

Megközelítés: Az Erzsébet tér felől a kastély melletti kapualjon vagy a bólyi óvoda melletti játszótéren keresztül.

Látogatás ideje: 2024.03.15.

dsc_06512.jpg

A bólyi Batthyány-Montenouvo Kastély parkja 1975 óta természetvédelmi terület, mely előzetes egyeztetés nélkül, szabadon látogatható. A kastély a XVIII. Században épült, jelenleg gyermekotthonként (Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona) üzemelő, zárt intézmény. Az épület mögött elterülő tizenegy és fél hektáros zöld terület azoban egy nyugodt kerti séta,  biciklizés tökéletes helyszíne. A parkot több irányba térkövezett illetve kavicsos kerti utak szelik át, melyeken a család legapróbb tagjai is könnyen közlekedhetnek gyalogosan, babakocsival vagy két keréken. 

dsc_06562.jpg

A park értékét számomra nem a különleges, messzi földről érkezett növények, hanem a hatalmas, mondhatni matuzsálemi korú őshonos fák, feketefenyő és platánfák jelentették, melyek március végén színes virágerdővel (kis meténg, réti boglárka) körbeölelve adtak árnyékot az odalátogatóknak. A parkról elérhető leírások azonban nem őshonos fákat, többek között egy tulipánfát is említenek a látnivalók között. Évek óta nem találkoztam mókusokkal városi parkban, itt azonban kettő kergetőző példányt is megcsodálhattunk gyermekeimmel, ami számomra a kert természetközeliségét mutatja. A park összeköttetésben áll két játszótérrel, egy a fák között egy tiszátosn, egy másik pedig a kastélypark bejáratánál helyezkedik el, így a legapróbbak is megtalálhatják a számukra izgalmas programot, míg a növénybarátok megpihennek és feltöltődnek a ligeterdőben.

2. Rózsakert - Budapest, Városliget

Fodor Margit

Millenium Háza (régebben Olof Palme Ház) előkertjében található
Kiterjedése: 2000 m3
2019-ben nyílt meg. 
1500 rózsatő található a Rózsakertben.
fb_img_1708853156846.jpg

A Városliget a világ egyik első nyilvános parkja, mely fő helyszíne volt az 1896-os millenniumi ünnepségünknek. Pfaff Ferenc által tervezett millennium Háza- neoreneszánsz stílusban -az 1885-ös Országos Általános kiállításra épült Műcsarnok, azonban a kiállítási funkciókhoz kicsinek bizonyult, ezért épült később a mostani Műcsarnok.

A Rózsakert látogatói ízelítőt kaphatnak a modern rózsafajtákból illetve láthatnak régi, de ma is kedvelt fajtát a XVII-XVIII. századból. Megismerhetik a félárnyékot tűrőket és a napon díszítőket, illetve találnak a rózsákkal jól társítható évelőket is. Padok, színes növénykiültetések tarkítják a területet, hogy az ide érkezők nyugodt környezetet találjanak: beszélgetésre, olvasásra. 

fb_img_1708853072308.jpg
Központi részen található: Új Zsolnay díszkút, amely mázolásában , színezésében és felületeiben az épületen található eredeti mázaknak a színét és karakterét jeleníti meg. 
 
A Városliget minden évszakban jó választás. Többek között megtalálható a Magyar Zene Háza, Állatkert, Fővárosi Nagycirkusz, Széchenyi Fürdő, Szépművészeti Múzeum, Nagyjátszótér, Néprajzi Múzeum.
Miután kigyönyörködtük magunkat a Rózsakert szépségében meglátogattuk a millennium Házát is, itt betekintést nyerhettünk a Városliget aranykorába, ahol szem előtt tartják a jelen kor látogatóinak elvárásait.
Hétfő kivételével mindennap nyitva áll az érdeklődők számára.
Étterem és kávéház is megtalálható a csodaszép épületben.

Érdekesség a rózsáról: A görög mitológia szerint Aphrodité éppen szerelméhez: Adoniszhez sietett - aki halálosan megsebesült - amikor megkarcolta pár szál fehér rózsa és a kiserkenő vér pirosra festette a virágokat. Így változott piros színűvé a fehér rózsa, amely a mai napig a szerelem jelképe.
Szűz Mária jelképe: a tüskétlen rózsa.
 
 
Ha tehetjük nyáron többször is ellátogatunk a Rózsakertbe. 
Utolsó látogatás: 2023. Június

1. Püspökszentlászlói Arborétum

Nagy Dóra

20240203_122338-2.jpg

Püspökszentlászló a Mecsek hegység keleti részén található, legegyszerűbben autóval Hosszúhetényen keresztül közelíthetjük meg, ami csak pár kilométerre van a 6-os sz. főút északi oldalán Pécshez közel. Hosszúheténytől 2-3 km kevésbé jó minőségű földes, kavicsos úton való haladással Püspökszentlászlóra érkezünk, mely egy magkapó szépségű eldugott falucska az erődben, tele kedves kis régi házzal, egy szem utcával, a végén az arborétummal.
Több túraútvonal is vezet ide, melyeken útba lehet ejteni az arborétum területét. Az érdeklődők a
sárga sávval, és kék négyzettel jelölteket keressék a turista térképen.


Koordináták: 46,1901858; 18,3656052

20240203_122247.jpg

1725-ben épül fel a területen a település temploma a korábban lerombolt templom romjain, 1797-ben Gróf Eszterházy Pál László pécsi püspök új templomot, és mellette nyaraló kastélyt építtetett.  Később Hetyey Sámuel pécsi püspök, majd gróf Zichy Gyula pécsi püspök folytatta a terület fejlesztését.

A parkot az 1700-as évek végén épült nyaralókastély és templom kertjével kezdték kialakítani.  Az arborétumot a maira emlékeztető formájában Hetyey Sámuel püspök kezdte alakítani. Ő bővítette a területet, 6 kataszteri hold hozzácsatolásával, mellyel mostanra  4,8 ha a bejárható terület. A kastélykertben ekkor az épület előterében szökőkút működött, és korszerű öntözőrendszert is kiépítettek, sőt szabad téri úszómedence is volt. A kert építése Hrban Ferenc püspöki főkertész irányításával történik. Különleges fákat, nagyra növő örökzöldeket telepítettek, melyek ugyan mostanra kezdenek kiöregedni, a kert varázslatos hangulatát most is ezek adják leginkább.

A kastélykert mostanra inkább tájképi jellegű. A virágos növényekkel díszített előkertből több útvonal is indul a kert irányába, amelyeken annak különböző zugait fedezhetjük fel. Elindulhatunk a több száz éves duglász fenyők irányába, de mehetünk a frissen a vízfolyás medréhez telepített mamutfenyőket is megkeresni. A területen a fenyők közelében savanyú talajt kedvelő rododendronokat, bazsarózsákat, azáleákat találhatunk, ill. a nedvesebb élőhelyeken oda illő növényzetet. A keret körülveszi a Tájvédelmi körzet erdeje, így igazán mesés környezetben barangolhatunk.

A Park területén ma felújított úthálózat, kedves uzsonnázó helyek, színpad, várják az érdeklődőket. A jelentős fajszámú növénygyűjtemény az év bármely időszakában tartogat látványosságot. A vizes elemek is igen kellemesek, és a felújított épültek mostanra valóban méltóak a parkhoz, igen kellemes az itt-tartózkodás.

Az arborétum ma a Duna-Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el, és része a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzetnek is. A parkot látogató megfelelő napokon be betekinthetnek a zarándokházba, sőt a kastélyban is van tárlatvezetés, melyre az igényt legalább 48 órával a kért időpont előtt kell jelezni.

Az arborétumot többször is meglátogattuk már, legutóbb 2024. 01. 28-án jártunk ott.

Kommentek a bejegyzéshez