Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
origo.hu

Károly, a zöldujjú herceg

Az angoloknak, gondolom, nyilvánvaló tény, engem viszont meglepett, hogy Károly herceg nemcsak a nők, hanem a kertek nagy szerelmese is. A "zöldujjú" trónörökös a Highgrove-i birtokon (Gloucestershire) már több mint 30 éve bizonyítja, hogy jó érzéke van a kertészethez, vagy legalábbis megtalálja hozzá a megfelelő embereket.

Ez utóbbi mindenképpen sikerült neki, hiszen tapasztalt kertészek, Miriam Rothschild és Sir Roy Strong segítségével látott neki a birtok átalakításának. Károly herceg alapelve, mely szerint jobb a természettel együttműködni, semmint ellene dolgozni, 1980-tól a mai napig érvényesül. Célja volt, hogy a birtokon különböző jellegű részeket hozzon létre: a formára nyírt fák, bokrok, sövények (tropiária) birodalmától a vadvirágos réten át egészen a konyhakertig minden megtalálható.

Harry herceggel 1986-banHighgrove-ban igazi ökogazdálkodás folyik: amit lehet, újrahasznosítanak. A szerves hulladékot maradéktalanul komposztálják, mulcsoznak, nem használnak vegyszereket és csak természetes trágyával táplálják a talajt.

A manapság rengeteg látogatót vonzó konyhakert (Walled Kitchen Garden) kialakításában a jó barát, Lady Salisbury segített, aki az organikus kertészkedés minden csínját-bínját ismeri. A sárgarépa, rebarbara, paradicsom, kelbimbó és sok-sok fűszer mellett sok helyen már kihaltnak hitt vadalmafák is megtalálhatók.

Károly herceg mindig is fontosnak tartotta az őshonos növény- és állatvilág védelmét, ezért nem volt nehéz rábeszélni egy hatalmas vadvirágos rét kialakítására. A már fent említett Miriam Rotschild - aki nem mellesleg a biodiverzitás egyik legnevesebb híve Angliában - javaslatára telepített vadvirágos rét (The Highgrove Meadow) mára már 30-nál is több növényfajnak ad otthont. Újra láthatók olyan régi fajok, melyeket a nagyüzemi mezőgazdálkodás kiszorított eredeti élőhelyükről. Ilyenek pl. a réti margitvirág (Leucanthemum vulgare), a csörgő kakascímer(Rhinanthus minor), az erdei ujjaskosbor (Dactylorhiza fuchsii) vagy a réti kakukkszegfű (Lychnis flos-cuculi). A sokszínű rétnek köszönhetően rég nem látott méh-, énekesmadár- és pillangófajok is megjelentek.

Ő Királyi Fensége nagyon büszke a kertjére, ezért áprilistól októberig bárki ellátogathat oda. Jegyek egyénileg és csoportosan is foglalhatók, és aki otthon is királyi vadvirágos rétet szeretne, akár magkeveréket is vásárolhat. Részletek itt.Forrás itt, itt és a képekre kattintva.Kommentek a bejegyzéshez