Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
mindmegette.hu

Kapribogyó, bimbófűszer

Borsószem méretű bogyócskák, melyekről sokan nem tudják, hogy valójában virágbimbók. Kitűnő ízesítője halaknak, szárnyasoknak, salátáknak.Mi a kapribogyó?A kapri nem más, mint a tövises kapricserje (Capparis spinosa) apró, borsószem méretű virágbimbója. A cserje 1,5 méter magasra nő és jellegzetes, szív alakú levelei vannak. Már az ókor óta használják ízesítésre. Kapornaként is találkozhatunk vele. Fanyar, kicsit csípős, jellegzetes ízét sokan szeretjük. A kapri Elő-Indiából származik, a Földközi-tenger vidékén mindenhol termesztik, jól tűri a szárazságot és a kisebb fagyokat is. Olaszországban rengeteg helyen találkozhatunk vele, házak repedéseiben is élősködik. Az egyes kapribogyófajták elnevezése mérettől függően eltérhet.

Hogyan készül a kapribogyó?A kora reggel szedett, még ki nem nyílt virágokat májustól október elejéig szedik. Glikozidtartalma miatt íze nagyon keserű, csak egyhetes sós áztatás után lehet fogyasztani. Ecetes lében, sós vízben vagy olívaolajban tartósítják, elnevezése is ettől függ: sós kapri, ecetes kapri vagy olajos kapri kapható. Apró üvegekben, fiolákban hozzák forgalomba. A kapribogyó nagyon fontos paramétere: a mérete. A különböző méretű bimbókat különböző néven hozzák forgalomba, a legkisebbek a legértékesebbek, méretük 7mm-től 14 mm-ig terjed.Néhány szó a kaprigyümölcsrőlA kapricserjének nemcsak a rügyét, hanem a termését is fogyasztjuk. Az érett kapritermést kaprigyümölcs néven vásárolhatjuk meg és ez is nagyon finom. Hasonlóan tartósítják, mint a kapribogyót, egyre népszerűbb itthon is. Nyersen vagy akár megsütve is tálalhatjuk előételként, salátába használhatjuk és mivel elég nagy, akár félbe is vághatjuk. Pici magocskák vannak benne, melyek izgalmasan roppannak a fogak alatt.

Vigyázat, hamisítják!A mocsári gólyahír, a sarkantyúvirág is helyettesítheti a kaprit, de a hamis kaprik közül az egyik legfinomabb a medvehagymakapri. Készülhet még kaprihoz hasonló ízesítő vadszázszorszépből, seprűzanótból, de akár a pitypang még fiatal virágaiból is. A kapri étvágyat csinál és serkenti az emésztést.Mit készítsünk belőle?Sültekhez, mártásokhoz használhatjuk, de finom pizzán is. Olívaolajjal, borecettel, sóval, borssal, apróra vágott újhagymával és kapribogyóval átlényegíthetjük a legegyszerűbb salátákat is. Paradicsom- és padlizsánszezonban kötelező kipróbálni a töltött padlizsán és paradicsomos egytálételt. Kapribogyóval és parmezánnal készül. Levesekbe viszonylag ritkán teszünk kapribogyót, de ebben a sütőben sült hallevesben nagyon finom. Jól áll a halaknak, ringli ízesítésére is használják, de heringet is ízesíthetünk vele. A bátrabbak keverhetik körözöttbe is. Szórhatjuk citrommal megbolondított csirkesültre, de adhatjuk sertés- vagy bárányhúshoz is. Nem szabad túlzásba vinni használatát, mivel elnyomhatja a vele készített étel ízét. Kommentek a bejegyzéshez