Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Huber Kálmán

A Debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai nyerték el az év fája címet 2021-ben

https://evfaja.okotars.hu/

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlenkörnyezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapiéletünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybebármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynekérdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében. Avetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozásfenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő,árnyékoló fák megőrzése Idén 27 jelölt indult a versenyen, melyek közül aszakmai zsűri választott ki a 11 döntőst. Ezek közül a közönség onlineszavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között. A fákraösszesen 9927 szavazat érkezett .
A nyertes fák, a csüngő japánakácok megnevezése kicsitfélrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreábólszármazik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges éshatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei. „A kétfa a Csokonai színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszorbetekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bővenmegbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást,hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogóéveket” – áll a jelölésben.
A zsűri döntése alapján a zilizi (Borsod-Abaúj-Zemplénmegye) ezeréves tölgy kapta a Hős fa címet. A mezőgazdasági területen álló fát2003 körül több villámcsapás érte, kigyulladt, ágainak egy része leszakadt, demegmaradt két ágán újra és újra kihajt. „A famatuzsálem megőrzése fontos ajelen- és utókor számára, a természeti értékek megismerésére irányuló turizmustés az oktatást szolgálja” – írta a fát jelölő önkormányzat.
Az Év Fája egy speciális kezelést nyer, amit Börzsei BenceFaápoló és csapata fog elvégezni. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmaivizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa azOEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többekközt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.
A 2021-es magyarországi győztes japánakácok a 2022 elejénrendezendő európai versenyben is indulnak, amelynek győztese az Európai Év Fájacímet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el,négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:
1 A kultúra párosa - A debreceni Csokonai Színház csüngőjapánakácai-3237 szavazat
2 A perkátai nagy tölgyfa -1884 szavazat
3 Gödöllői görbefa - 1099 szavazat
4 Mausz-fa, a hárs a dombtetőn - a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén-864szavazat
5 A martfűi mesefa-850 szavazat
6 A három horti vadgesztenyefa-605 szavazat
7 Herény Erzsébet-hársai-592 szavazat
8 Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán-279 szavazat
9 Kispáli Vadkörtefa -225 szavazat
10 Micsky hársak-197 szavazat
11 Ezeréves Tölgy, Ziliz-95 szavazat
Kapcsolat: Tokodi Nóra, Év Fája program,
Ökotárs Alapítvány, e-mail: tokodi@okotars.hu
Fotók a döntős fákról az http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalrólletölthetők
Az Év Fája verseny a facebookon
Az Ökotárs Alapítvány
Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kívánhozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint anyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez.
Kampány a fák védelmében
A fák védelmének érdekében az Ökotárs Alapítvány 2017-ben csatlakozott aGreenpeace Magyarország kiáltványához, amelyben szakmai és civilszervezetekkel, szakértőkkel és közszereplőkkel közösen fordult a hazaidöntéshozókhoz, hogy tegyenek törvényi lépéseket a zöldterületek megóvása ésgyarapítása érdekében.
Tudta-e?
Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen névenfutó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát, hanem egy-egykevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészetiszakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskolaiprogramok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak aválasztott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadványjelent meg az év fáival kapcsolatban. 2021-ben az év fafaja a lisztes berkenye,melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fájaverseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület 2012-ben csatlakozott.
Az Év Fája vetélkedőről
Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepénkeresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő anemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A nemzetközi versenyt azEnvironmental Partnership Association (EPA) szervezi, mely az Ökotársból és 5további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll. A versenymagyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a GreenpeaceMagyarország, a Varga-Erdőmester Kft., a Szabad Föld, a Kenderkóc webáruház, azEcolounge és a Civil Rádió.


Forrás: https://evfaja.okotars.hu/

Kommentek a bejegyzéshez