Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Édenkert

Hogyan metszük díszcserjéinket?

Nem csak gyümölcsfáink, de időnként díszcserjéink is megkívánják a metszést.  Tavasszal virágzó cserjék fenntartó metszése

Mivel kora tavasszal virágoznak, ha megmetszenénk, csak a virágzó hajtásokat távolítanánk el róla, ezért az ebbe a csoportba tartozó cserjéket csak a virágzás után, de még a lombfakadás előtt metsszük. Az idősebb elhajló, elöregedett, gyengén virágzó részeket tőből távolítsuk el, a hosszú hajtásokat 1/3-át vágjuk vissza, de a többi hajtások visszacsipkedésére nincs szükség.  2-3 évente szükséges ez az ifjító metszés.

Tavasszal virágzó cserjék:

törpemandula (Amygdalus nana)   szilvarózsa (Amygdalus triloba)   gyöngyvirágcserje (Deutzia)   aranyfa (Forsythia)   homoktövis (Hippophoe rhamnoides)   téli jázmin (Jasminum nudiflorum)   jezsámen (Philadelphus coronarius)   rózsalonc (Weigela florida)   lilaakác (Wisteria sinensis)

Nyáron virágzó cserjék

Mivel virágaikat az az éves hajtás csúcsán és azok oldalhajtásain hozzák, érdemes kora tavasszal metszenünk, hogy erős hajtásnövekedésre és ezzel gazdag virágzásra serkentsük bokrainkat. Kezdjük el már tél végén vagy kora tavasszal a metszést, még a kihajtás előtt. Az erősebb hajtásokat 4-6, a gyengébbeket 2-3 rügyre  vágjuk vissza. Nem kell ilyen erőteljesen megmetszeni a somot, boglárkacserjét, fagyalt, bodzát, náluk csak az előregedett vesszőket távolítsuk el tőből.

Nyáron virágzók:

nyáriorgona (Buddleja davidii)   kínai kékszakáll (Caryopteris vulgaris)   mályvacserje (Hibiscus syriacus)   orbáncfű (Hypericum)   kék sudárzsálya (Perovsika atriplicifolia)   cserjés pimpó (Potentilla fruticosa)   nyári gyöngyvessző (Spirea bumalda)   hóbogyó (Symphoricarpos)   illatos barátcserje (Vitex agnus-cactus)Kommentek a bejegyzéshez