Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
origo.hu

Hogyan együk meg a friss fügét?

Még nyakig vagyunk a fügeszezonban, a hipermarketekben és a piacokon is található ilyenkor friss füge. Ha sikerül hozzájutni, sokan akkor sem tudják, hogyan érdemes fogyasztani. Útmutató a fügéhez.Sokszor találkozni azzal a jelenséggel, hogy ha fügét vásárolunk piacon vagy hiperben, az emberek érdeklődve forgatják a kezükben gyümölcsöt, kicsit megnyomkodják, majd megkérdezik a nagy tételben vásárló fügefanatikustól, hogy hogyan lehet felhasználni, mire jó. Pedig a füge nem egy egzotikus gyümölcs, csak éppen nem ismerjük igazán.

Füge sós karamellávalBeszerzés és tárolásAhogyan Váncsa István írta, a legegyszerűbb, ha saját fügefával rendelkezünk (ez igaz a dióra is), hogy szezonban mindig hozzájussunk a friss fügéhez. Ha zöld, vagyis nem elég érett, akkor kifejezetten keserű, ropogós húsú és élvezhetetlen, de utóbbi igaz a túlérett fügére is: szétfolyik, erjedni kezd. A legegyszerűbb, ha vesznek egy érintésre puha, belilult fügét (amúgy is darabra adják), megkóstolják, és ha édes, belül lágy, de nem erjedt, akkor érdemes többet is vásárolni.Dobozban, darabonként csomagolják, értékesítik, és így is kell hazaszállítani és tárolni, mivel ebben az állapotában rettentő sérülékeny, nyersen és frissen viszonylag kevés időt bír ki (2-3 napot) még a hűtőszekrényben is.

Fügés tortácskaHámozni, nem hámozniA fügét sokáig csak aszalt, szárított verzióban ismertem, így az, amikor az első érett, édes fügébe beleharaptam, elég jó élmény maradt, és sosem gondolkoztam rajta, hogy vajon a héja ehető-e. Ehető. Persze nem omlik el olyan könnyen, mint a belseje, nem lehet a nyelvünkkel szétlapítani, de kifejezetten ehető, ennek ellenére sokan meghámozzák a gyümölcsöt. Ezt a lépést nyugodtan kihagyhatják, a füge nem ilyen bonyolult eset.Alapvetően natúr ízvilágú gyümölcs, amit könnyen feldobhatunk, vagy kiegészíthetünk vele ételeket, ráadásul nem csak édeseket, hanem sósat is. A rozmaring, a kakukkfű és a balzsamecet kiválóan illik hozzá, ezeket pedig édességeknél is felhasználhatják. Friss és érlelt sajtokkal, sonkával, balzsamecettel és egy darab friss kenyérrel tökéletes, könnyű vacsora.

Kókusztejes panna cotta sóskaramellás fügévelKommentek a bejegyzéshez