Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
elismondom.wordpress.com

Genf botanikus kertje

Az ENSZ Palota adatokkal súlyosbított bejárása után, tökéletes relaxációt találunk a park tó felőli végében elterülő 28 hektáros botanikus kertben. Kívülről tulajdonképpen a jobb part, már a város határa felé haladó főútvonala mellett, a zöld lombok közül kibukkanó pálmaház üvegkupolájából sejthetjük csak, hogy itt nem egy egyszerű zöld övezetről van szó.



Az 1904-ben kialakított kertben 16000 növényfajta számára teremtették meg a megfelelő körülményeket, s gondoskodnak az egyes fajták specifikus ápolásáról, különben nem alakult volna ki az a szemet -lelket gyönyörködtető, dúsan növő, s helyenként meglepő levélnagyságot felmutató vegetáció.







Az egyes növényfajokat tematikusan, életterük szerint telepítették. Minden fa, minden bokor jelölve, s kis információs táblácskával ellátva. A botanikus kert egyszerre tanösvény és kikapcsolódási terület.





Hát ezekkel a hatalmas lapulevelekkel, s a rácsüngő, zömök rókafark jellegű fenyőágakkal nem lehet betelni!





Szinte hihetetlen, hogy pár méterre innen a Svájcot Genftől St. Gallenig átszelő autóút robog, s a nyüzsgő metropolisz zsongása sem hatol be. Ha Genfben jársz, és szeretnéd kisimíttatni az idegeidet, ülj be ide egy padra, s máris magába zár a béke. Rousseau gondolatai, ha nem is így értette, itt is hatnak: “Vissza a természetbe!”





S előbukkan a már kintről is hívogató kupola. A pálmaház nem csak, mint neve mondja egzotikus pálmákat, de két ember magasságú kaktusz-csodákat is rejteget.





Eddig pálma termését sem láttam soha, el vagyok bűvölve.





A botanikus kertben azonban nem csak azzal törődnek, hogy az exotikus növényeket is közelebb hozzák a látogatóhoz, de kialakítottak egy szemléltető eszközökkel ellátott haszon-növény “rezervátumot”is. Itt bemutatják a közönséges, jól ismert, vagy kevésbé mindennapos növényeink ipari,- és gasztronómiai felhasználását, mint textil- vagy kozmetikai/parfümipari alapanyagok, élelmiszer színezékek és fűszerek formájában. A gyógyászati hatásmechanizmusukat az emberi test megfelelő szerveinek makettjein és rövid leírásokon keresztül teszik könnyen áttekinthetővé.





A kerti és dísznövények ugyanígy teret kaptak a tudományos igényű bemutatók mellett. Ezekből én itt most egy kék-rózsaszín válogatást csatolok.





Kert-és tájépítésből is kapunk egy kis könnyű leckét. Rá is csodálkozunk, hogy milyen kevés, de ízléssel csoportosított dísznövény is grandiózussá teheti az útmenti szegélyt. Nekem kedvencem a ricinus főszereplésével kialakított kis trupp, amit azóta is próbálok saját, mini kertemben utánozni.





A hangulatos kis villában időszakos kiállítások kapnak helyet.





A tarka, apró virágokkal körülvett újabb üveg építmény egy madárház.





Innen a fenyőkülönlegességek birodalma következik. S ha jól figyelsz, még egy kis görögös hangulatot keltő villa-sziluett is átsejlik a távolból.





Számomra a legkülönlegesebb látványt ez a kígyós ágú szoliter fenyő (Araucaria araucana) nyújtotta.





Vannak további üvegházak, teraszos előterükben nem egy, hatalmas dézsába ültetett különlegességgel.





És végül kis kreativitással térbe állított balkonládák, tavirózsás medencével, fém-madarakkal.





S a mindenütt jelen levő, be-be csillanó tó otthonos látványával hagyjuk el mai sétánk színhelyét.





 



Kommentek a bejegyzéshez