Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
ítvös Zsuzsanna

Furagyümölcs kalauz: passiógyümölcs vagy maracuja

A passiógyümölcs vagy maracuja Dél-Amerikában őshonos, a golgotavirág-félék családjába tartozó trópusi gyümölcs. A passiógyümölcs héja általában barnás-lilás színű, de létezik sárga héjú változata is, amivel ritkábban lehet találkozni. Érdemes a ráncosabb héjú példányokra vadászni, ezek ugyanis már biztosan érettek, ha még éretlen, a héja sima és fényes.





Ne ijedjen meg, ha így néz ki belül, az teljesen normális!



Fotó: Ötvös Zsuzsanna



A gyümölcs felbontása nagyon egyszerű: csak félbe kell vágni, majd a héjból ki lehet kanalazni a belsejét. A belsejében sárgás-narancssárgás színű zselés, kicsit kocsonyás állagú gyümölcshúst és apró fekete magokat lehet találni: mind a gyümölcshús, mind a magok ehetőek. Ha valakit zavarnak a magok, akkor át is lehet passzírozni szitán a gyümölcshúst, de desszertekben használva izgalmassá teheti a textúrát, ha az apró magokat is felhasználjuk.



Az íze nagyon aromás, kicsit savanykás, és még azoknak is ismerősnek szokott tűnni, akik életükben nem ettek maracuját: ennek az az oka, hogy a legtöbb multivitaminos üdítőital tartalmazza gyümölcs vagy akár aroma formájában.



Hipermarketekben, delikáteszekben, nagyobb piacokon lehet általában hozzájutni, jellemzően 250-300 Ft körüli áron darabonként. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk az árát látva, jó hír, hogy az intenzív ízének köszönhetően nagyon kis mennyiség is elég belőle egy-egy desszerthez, így érdemes próbát tenni vele. Minden olyan édességhez jól passzol, ahol egyébként is valamilyen savanykás gyümölcsöt használnánk: kanalazhatjuk a húsát például sajttorta tetejére, fagylaltra, panna cottavagy pavlova tetejére. 





Fotó: Ötvös Zsuzsanna



Kommentek a bejegyzéshez