Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Dr. Debreczy Zsolt

Fenyők IV.

Az erdeifenyő kéttűs fenyőfaj. Törzse zárt állományban szép egyenes, 40 m magasa is megnő. Kérge vörösesbarna. Nálunk a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban (Fenyőfő) van őshonos állománya. Tölggyel (Pino-Quercetum), illetve a Nyugat-Dunántúlon bükkel és gyertyánnal képez elegyeket. Ritkán az Alpokalján, mészkedvelő erdeifenyves (Myrtillo-Pinetum) és (Cytiso-Pinetum) állományok is találhatók. A domb- és hegyvidék, valamint a homok fásítására egyaránt széles körben felhasználják. Fája a „borovi" fenyő.



A luc- és a jegenyefenyő mint hegyi (montán) fajok hazánkban szintén csak a nyugati határszélen fordulnak elő (Abieti-Piceatum). A jegenyefenyő a lucenyvesekben, a bükkösükben és gyertyános tölgyesekben, sőt a savanyú tölgyesekben is megjelenik, mint elegyfa. Mindkettőt, de elsősorban a lucot legcsapadékosabb tájainkon mesterségesen telepítik.



A feketefenyő az ausztriai Alpok aljának mészkőszikláin őshonos, nálunk őshonossága vitatott. Szárazságtűrő és mészkedvelő faj. Országszerte telepítik mészkő- és dolomit hegyvidékeinken kopárfásításnál és a homokon.



A vörösfenyő egyes feltevések szerint szintén az Alpokból húzódott le a határszéli hegyeinkre, ahol szálanként fordul elő. Szórványos példányait sokan telepítésnek vélik.



A tiszafa valamikor országunk területén sokkal elterjedtebb volt, mint ma. Értékes fájáért azonban kiirtották. Ma a Bakonyban Bakonyszeg környékén, a Miklóspálhegyen az északi lejtőkön Európa egyik legnagyobb tiszafa állománya húzódik meg. Ezen kívül a Bükkben Lillafüred környékén is szép példányok találhatók belőle.



A hazai őshonos fenyők kis száma és hazánknak a fenyők igényétől eltérő klimatikus adottságai szükségessé teszik, hogy az erdészet és kertkultúra céljaira külföldi fajokat honosítsunk meg. E honosítások során elsősorban észak-amerikai és kinai-japán fajok kerültek nagy számban dendrológiai gyűjteményeinkbe. Sok egzotikus fenyő erdészeti felhasználása az őshonosoknál előnyösebb, mert fahozama nagyobb. Díszkertészeti felhasználásuk, ott, ahol a tájjelleget nem zavarják, feltétlenül előnyős.



Díszkertészeti és erdészeti célokon kívül milliószámra ültetik a fenyőfákat szinte világszerte, azért is, hogy néhány évvel később a karácsonyfapiacokon kerüljenek értékesítésre. Nálunk a lucfenyőt és ritkán a jegenyefenyőt telepítik ilyen célra. Vidéken néha az erdeifenyő és a boróka is karácsonyfaállványra kerül.



Amerikában igen sokféle fenyőt termesztenek karácsonyfának, de legelterjedtebb a duglászfenyő. Ezenkívül kolorádó-fenyő, tengerparti jegenyefenyő, szürke és ezüst fenyő és még sok más faj is piacra kerül. Érdekes módon a fenyőfajokban oly gazdag Amerika nagy mennyiségben termeszti a mi európai lucfenyőnket és erdeifenyőnket is karácsonyfának. A nemzeti karácsonyfa, amelyet Washingtonban 1924-ben helyeztek el először a Fehér Ház előtt karácsony szimbólumaként, szintén nagytermetű európai lucfenyő volt. (1954-től azonban minden évben más amerikai állam szállítja a nemzeti karácsonyfát, most már különböző őshonos fajokból).



A karácsony és a fenyőfa kultusza szinte összeforrt. Mégis a világ talán legöregebb „karácsonyfaja” nem fenyő, hanem egy 300 éves öreg tölgyfa. Ez a washingtoni Hilton parkban áll. Minden karácsonykor hattonnányi Tillandsia-val és 7000 színes gyertyával díszítik fel.



Kommentek a bejegyzéshez