Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Zsiska Andrea

Fagyvédelem

Rövidülnek a nappalok, egyre hosszabbá válnak az éjszakák, csökken a hőmérséklet és lassan megérkeznek az első fagyok is. A hideget a legtöbb kerti növény különösebb károsodás nélkül vészeli át, vannak azonban kivételek, melyeket a tavasz beköszöntéig óvni kell.



Az érzékenyebb, nem teljesen fagytűrő növények védelméről már telepítésük során gondoskodhatunk a megfelelő hely kiválasztásával. Ne ültessük fagyzugos, huzatos területre, se a kert olyan pontjára, ahol a téli csapadék összegyűlik: Az őszi munkálatok elengedhetetlen része a növények metszése, az érzékeny fajok esetén ezt hagyjuk inkább tavaszra, mivel a fagy is sok kart tehet bennük.



A fenyőfélék és oszlopos örökzöldek ágait lazán kössük össze vagy rendszeresen rázzuk le a havat, így megelőzhetjük. hogy a hónyomás következtében széthajló letörött ágak csúfítsák el szép formájukat. A fagyérzékeny lombhullató cserjék, úgy mint a fás bazsarózsa, a füge vagy a gránátalma takarását ősz végén. tél elején végezzük. Ennek legegyszerűbb módja, ha ritka szövésű zsákvászonnal körbetekerjük, melyet még szalmával is kitömhetünk vagy szúrjunk ágakat a növény köré, felül kössük össze, majd több rétegnyi fátyolfóliával vagy buborékos műanyag fóliával vonjuk be. Minden esetben fontos, hogy a levegő szabadon átjárhasson. Örökzöld cserjék, mint a babérmeggy, japán babérsom esetében biztosítanunk kell az elegendő mennyiségű fényt is. különben elpusztulnak A lombjukat télen is megtartó cserjék a hideg és a szél együttes hatására érzékenyek. Az örökzöldek levele kis mértékben télen is párologtat, a fagyott földből viszont képtelenek a gyökerek vizet felvenni. hogy pótolják a veszteséget, a növény kiszárad. Ez a jelenség a „szélfagy”. A védekezés módja a takarás vagy/és szélfogó alkalmazása a szél felőli oldalon. mely lehet egy sövény, finom lyukú háló vagy fűzfavessző paraván. Fontos, hogy a levegő átjárhassa, mivel a tömör anyagból készült szélfogó felerősítheti a szél erejét turbulenciát okozva A tövek takarására alkalmas a szalma és a fenyőkéreg is.



A védelmet szolgáló, nedves anyagokat a fagyok elmúltával (a nyirkos közeg enyhe hőmérséklet mellett kedvez a penész kialakulásának!), a többit időjárástól függően március közepén, végén érdemes eltávolítani. Ezeket az óvintézkedéseket, amennyiben ősszel elmaradtak, érdemes még januárban is pótolni, így elejét vehetjük a további károsodásnak.



Kommentek a bejegyzéshez