Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Túri Eszter

Faérték számítás

Mennyit ér egy fa? A legtöbben nem is gondolkoznak ezen. Pedig érdemes számszerűsíteni!

A Magyar Faápolók Egyesületének célja, hogy egy egységes, könnyen alkalmazható számítási eljárást adjon a Felhasználó kezébe. Ez az eljárás a széles szakmai körben alkalmazott, azonban mára elavult, a dr. Radó Dezső által közzétett faértékszámítási módszernek újragondolt, kibővített, a jelenlegi törvényi kereteknek megfelelő változata.

Telefonos applikáció is elérhető, melynek segítségével a fa pontos értéke meghatározható. A faértékelés Magyarországon egyedülálló módszer, eltér az amerikaitól vagy a némettől. Míg a németek a faültetés, nevelés, ápolás költségeit összesítik, addig a magyarok a fák jószolgálatára helyezik a számítás alapjait, vagyis arra:

  • hogy a fa mennyi árnyékot ad
  • mennyi port köt meg
  • milyen a CO2 megkötése
  • mekkora a párologtatása

Mivel mindez a fa lombkoronájában történik, ezért lombkoronaegységet vesz alapul. A forintosított érték azt jelenti, hogy mennyi pénzt kellene költeni egy faiskolában, ha adott fajtájú, korú, méretű fát szeretnénk faiskolában megvásárolni, pontosabban, mennyi kis fa lombfelülete pótólná az adott egyed lombfelületét.

A faértékszámításhoz szükséges minimális kertészeti ismeretek:

  • Fafaj/fajta beazonosítás – egyes fafajokon belül a kertészeti fajták, változatok értéke jelentősen eltérhet.
  • Fafaj/fajta alakismeret – a fafajra (fajtára, változatra) jellemző, egészséges koronaformához viszonyítottan kell megadni a korona állapotának jellemzését.
  • Élőhely ismeret – a fa igényeinek mennyiben felel meg az élőhely, ahol található – ismeretlen kor kiszámítása esetén szükséges.
  • Fa egészségi állapotát jelző tünetek ismerete

Az alkalmazás a fafaj, a fa méretei és állapotjelzője alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékét.

A Faérték alkalmazást a Magyar Faápolók Egyesülete fejlesztette ki, a programot Schmiedl Balázs és Szaller Vilmos készítette.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.treevalue

Kommentek a bejegyzéshez

Evangeline L
Evangeline L
február 1. 8:59
Kár,hogy csak régebbi androidos programhoz lehet felinstallálni,a későbbiekhez nem engedi. Így én sem tudom,bár szívesen
használnám. Esetleg lehetne frissíteni az appot.