Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
origo.hu

Égbe nyúló erdők épülnek Milánóban

Több száz fát és rengeteg más növényt telepítenek a világ első függőleges erdeibe Olaszországban.A Bosco Verticale (olaszul függőleges erdő) több mint húsz emelet magas tornyai hatalmas zöld oszlopokként emelkednek majd ki a városi rengetegből. A 110 és 76 méteres lakóházak Milánó központjában, az Isola kerületben épülnek. Az épületeket a Stefan Boeri Architects tervezte.

Az épületek látványterveA lakóházak erkélyeire és tetejére 900 fát (3, 6 és 9 méteresek) és számos cserjét, valamint virágos növényt telepítenek. Az építészek szerint az épület jó példa lesz arra, hogyan lehet becsempészni a természetet a nagyvárosi környezetbe. A földfelszínre kiterítve a növények nagyjából egy 10 000 négyzetméteres erdőnek felelnének meg.

Darukkal emelték a magasba a fákatA sűrű növényzet egyedülálló mikroklímát hoz létre az épületben, csökkentve a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok hatásait. Szennyeződéseket és szén-dioxidot köt meg, ezáltal megtisztítja a levegőt, továbbá hangszigetelő hatása is van. Nyáron a fák árnyékot biztosítanak a melegben, míg télen, mikor már lehulltak a leveleik, beengedik a napfényt a lakásokba.A növények locsolását a házban keletkező szürkevízzel tervezik megoldani. (Ez olyan használt víz, amit meginni nem lehet, de alkalmas például öntözésre, felmosásra, vécéöblítésre.) Az épületek energiaellátását napelemek biztosítják majd.

A növények telepítése már folyamatban vanAz építkezés 2011-ben indult, és 2012 áprilisában már megkezdték a növények telepítését. A munkálatokat a téli időjárás lelassította, de a tervek szerint még 2013-ban sor kerül az átadásra.A függőleges kertek a zöld építészet egyre népszerűbb irányvonalát jelentik. Párizsban például függőleges banánfarmot terveznek a Champs-Élysées-re Urbanana néven.Kommentek a bejegyzéshez