Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Zsiska Andrea

Csupasz falak

Az ősz előrehaladtával, a levelek hullásával egyre szembetűnőbbé válnak a csupasz falak, kerítések, támfalak. Ezeket a homogén felületeket kúszónövények segítségével életre kelthetjük.A borostyán (Hedera helix) félárnyékos, árnyékos helyek be futtatására alkalmas. Örökzöld hajtásai léggyökerek segítségével kapaszkodnak fel a falakra, támrendszert nem igényel. Az alapfaj 20-30 méterre is képes felkúszni, sárgatarka változatánál 6 méteres magassággal számolhatunk. Üde, humuszos talajt szeret, de rosszabb talajviszonyokat is elvisel.

A vadszőlő szintén nem igényel támrendszert. Tapadókorongjai segítségével 8-10 méterre kapaszkodik. A háromkaréjú levelekkel díszítő szőlőt (Parthenocissus tricuspidata ’Veitchii’) napos helyre, az ötujjas leveleket hozó vadszőlőt (Parthenocissus quinquefolia) napos és árnyékos helyre egyaránt ültethetjük..

Mindkettő lombhullató, előbbi narancsvörös, utóbbi napos helyen skarlátvörös őszi lombszínnel ajándékoz meg. Talajban nem válogatósak, gyors növekedésűek. A kúszó loncok (Lonicera sp.) fajtától függően 2-6 méterre kapaszkodnak fel. Futtatásukhoz támrendszer szükséges, erre tekerednek fel új hajtásai. Illatos virágai fehér, sárga, élénkvörös és kárminpiros árnyalatban pompáznak a nyár folyamán. Napos, félárnyékos helyre, tápdúskerti talajba ültessük. Néhány ún. télizöld fajtája enyhébb teleken nem hullajtja el lombját.

A trombitafolyondár (Campsis radicans) napos helyek gyors növésű kúszónövénye. Nagy tölcséres virágait a nyár második felében hozza. Az alapfaj narancssárga, fajtái sötétebb piros, barack és-sárga színű virágokat hoznak. Nagy hajtástömege stabil támasztékot igényel.

A kínai lilaakác (Wisteria sinensis) május-júniusban hozza 15- 30 cm hosszú kékes ibolya fürtjeit, de már kapható rózsaszín és fehér virágú fajtája is. Lombhullató, napos-félárnyékos helyet válasszunk számára. Tápdús, mélyrétegű talajt kedvel, pergolák, rácsok befuttatására alkalmas. A falakra futtatott növények egyfajta hőszigetelőként is működnek. Az ép vakolatot a tévhittel ellentétben nem károsítják. Lágy vonalaikkal, virágaikkal, őszi lombszínükkel vagy éppen örökzöld lombjukkal válnak kertünk díszévé.Wisteria floribunda RoseaKommentek a bejegyzéshez