Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Gyenes Lajos

A citrusfélék hazai termelésének gazdaságföldrajzi vonatkozásai (1952) 5.

ísszefoglaló térképünk a téli izotermák, az első és az utolsó fagyos nap átlagos napját, a nedvesség eloszlását a nyári félévben, a májusi és júniusi izotermákat, valamint a napsütés évi összegét óraszámban feltüntető térképek együttes átvilágítása után készült.

fenykep-0021x.jpg

Ezen legalkalmasabb fehér területeknek a Balaton-felvidék, a somogyi terület Iregszemcse központtal és a Pécs-Villány-Mohács-Bajai terület mutatkoznak.

A térképeknek az átvilágított területe is arra tanít bennünket, hogy valamely terület alkalmasnak ítélésekor nem elegendő csak néhány szempontot figyelembe vennünk. Ugyanazok a területek, amelyek a fagyviszonyok, kontinentalitás, csapadék vagy páraviszonyok szempontjából (mint pl. Fertőd, Celldömölk, Zalalövő, Lenti, Zákány) egészen alkalmasak (fehérek) vagy fehér területen vannak a júniusi izotermákat, ill. a vegetációs időszak, valamint a tenyészidőszak izotermáit és a napfénytartamot feltüntető lapokon, jelentős mértékben beárnyékolódnak, ill. elsötétülnek a többi éghajlati tényezőt is feltüntető /páratartalom, csapadékviszonyok, kontinentalitás/ lapokkal való együttes átvilágítás alkalmával.

Látjuk, térképünkön a tokaji, egri borvidék és a Hajdúság, ill. a Nyírség nyugati része, az Északi hegyvidék és a Dunántúli középhegység -" természetesen kisebb locusoktól eltekintve -" alkalmatlan területeknek mutatkoznak. Az alkalmazott módszer megától értetődően mechanikus, de mégis jelentős támogatást nyújt abból a szempontból, hol vannak azok a /világos/ területeink, ahol a mikrorelief és a mikroklíma beható vizsgálata és elemző leírása után, mint optimális területeken termőterületek után nyomoznunk kell. Ezek a területek természetesen nem követelnek kizárólagosságot a maguk számára, de azt megmutatják, hogy inkább itt, mint ott, vagy itt jobban és jobbat lehet, mint amott.

Fontos ennél a módszernél a sraffozási skála árnyalatainak megfelelő értékelése, illetve válogatása. A nyári félév csapadékeloszlását, valamint a kontinentalitás mértékét feltüntető térképeket nem világítottuk át, mert egyrészt a csapadékhiány az öntözővízzel teljesen pótolható, sőt ha az árkok falát megfelelően öntözzük, a páraviszonyokat is lényegesen megjavíthatjuk, más oldalról a téli és nyári hőmérséklet eloszlásviszonyaira nézve az izoterma, illetve fagyviszonyokra vonatkozó térképek átvilágított együttese elegendő támogatást nyújtott.

 

Kommentek a bejegyzéshez