Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Gyenes Lajos

A citrusfélék hazai termelésének gazdaságföldrajzi vonatkozásai (1952) 2.

lemon-2511303_960_720_350x.jpgEgy holdhon 1000 fácska nevelhető. Egy fán -" egyelőre -" 20-25 db. citromtermés várható. 1956-ra mintegy 50-60 mázsa termést várhatunk. 1000 holdon 25 db-os átlagterméssel 25.000 q termésre számíthatunk. A közelebbi tervelőirányzatunk pedig 2000 hold, s ezzel már megközelítjük a korábban importált citrommennyiséget / évi 50-60.000 q = 50-60 millió db. Ebben az esetben évente 5-6 db citrom jut minden lakosra, s megtakarításunk évente mintegy 4,6 millió forint.

A távolabbi /5000 hold/ előirányzattal pedig csaknem teljesen kiküszöbölhetjük a citrom, narancs és mandarin importját, évente mintegy 50.000 q citrom, 100-120.000 q narancs és mandarin. / Ez évente mintegy 17-20 millió forint megtakarítást jelent. A beruházási, illetve termelési költségek 2 holdon -" hozzávetőleges számítások szerint -" a következőképpen alakulnak: munkaerők /2000 db oltványra eső termesztőágy elkészítésénél/ kb. 30.000 Ft, fuvardíjak /távolságtól függően/ két 2-10.000 Ft.

Anyagszükséglet mintegy 250.000 Ft, növényanyag 150.000 Ft. Így 1 holdra mintegy 215-220.000 Ft, illetve egy oltványra 215-220 Ft jut a fedő pallókkal együtt. A citrusfélék olyan intenzív művelést kívánnak, mint egy jól kezelt szőlő. Tíz árok / egy árokban 30 fa/ téli takarási költségei mintegy 1800 forintra tehetők. Ez a következőképpen oszlik meg:

takaróanyag    6.- Ft/oltvány


takarási munka költsége         2.- Ft/oltvány


évi ápolás költsége     10.- Ft/oltvány


évi felhasznált anyagköltség  5.- Ft/oltvány

ísszesen:     23.- Ft/oltvány

A citrusfélék népgazdasági jelentőségére, a legértékesebb citrusnövény : a citromfa termésének eredeti kínai neve is utal. ''Dimung'' ugyanis gyógyító gyümölcsöt jelent, Szovjet tudósok,- Pjatnickij professzor és mások megállapították, hogy a citrom gyümölcse a skorbutot, a gennyes toroklobot gyorsan gyógyítja és a csontok fejlődését sietteti. A citromsav / oxitrikarballilsav/, amely a gyümölcsben 7 %-ot is elérhet, az anyagcsere okozta megbetegedések gyógyítására kiválóan alkalmas. A húgysavak sóját és a mész lerakódását oldja, ennek folytán elejét veszi az érelmeszesedésnek és a húgysavas diatézisnek. A citrom érett gyümölcsének C-vitamin - ascorbinsav tartalma a 85 milligramm %-ot, héja 160 mg %-ot, fejletlen gyümölcse és hajtása pedig a 830 mg %-ot is elérheti. 1938-ban a citrom héjában és levében egyéb vitaminok mellett a citrint /P vitamin/ is felfedezték, amely elejét veszi a vérömlésnek.

Szintetikus úton először Zemplén Géza professzor állította elő. A gyógyszeriparban a citromsav és kalciumsója fontos készítmények.

lemon-1760589_960_720.jpgÉlelmiszeriparunk a citrom gyümölcséből levet, kivonatot, italt, cukrozott gyümölcsöt és citromízt készíthet. Üdítő gyümölcsét, levét kórházainkban gyakran javallják, betegeink és lábadozóink szívesen fogyasztják. Hazánkban a teával együtt fogyasztott ízesítő. / A tea termesztését szintén meg fogjuk kezdeni, mert a tea cserjenövény, s nálunk a hosszabb napszak alatt vegetatív tevékenysége a levelek növelésére irányul.

A szomszédos Kárpát-Ukrajnában terem tea, mi is megrendeltük már a magokat a Kínai Népköztársaságból/. A citrom leveleiből, virágjából és héjából igen értékes illóolajat nyerhetjük. A citrom fáját felhasználhatjuk a mindennapi élet és az ipar tárgyainak készítésére. A citrom igen dekoratív növény és így mint dísznövény díszítheti házunkat, a társas lakásokat, az éttermeket, üzemeket és a ház körüli telkeket

A narancs gyümölcsében 8 % cukor és 0.4-2.5 % citromsav van. A narancs vitamintartalma a citroménál kevesebb / 56 mg %-ig/ , de van citrin /P-vitamin/ tartalma. Így a narancs gyógy- és dietetikus tulajdonságai általánosan elismertek.

Nagy értéket képviselne, ha nálunk is termeszthető lenne a grapefruit gyümölcse. Ennek hő és fényigénye azonban jóval magasabb, mint a citromé, narancsé és mandariné. A vegetációs ciklusban mintegy 2500 óra napfénytartamot és 5100 Co hőösszeget kíván. Az 1 Co hőösszegre eső megvilágítási órák száma 0,61, az 1 óra megvilágítása tartamra eső hőösszeg fokszáma, 1,65 körül kellene legyen. Ugyanígy, az egy vegetációs napra eső megvilágítási órák száma 11,8, az egy vegetációs napra eső hőösszeg 21,0 Co.

A grapefruit levében ugyanis az emberi szervezet kifáradása elleni antitoxia /flavonglükozid/ van, amit naringinnek nevezünk. A fáradtságérzet azért jelentkezik, mert az ember szervezetében tejsav keletkezik , ennek hatását pedig a naringin semlegesíti. A grapefruit gyümölcse sok vitamint és citromsavat tartalmaz. Kiváló tonikus és dietetikus gyógyhatását illetően nem marad el a többi citrusfélék mögött. A meghonosítás kikísérletezésével talán megpróbálkozhatnánk a Nagyharsányi hegy déli lejtőin, Villányban a Templomhegyen, illetve a Bári Íllami Gazdaság területén, Mohács közelében.

A mandarin gyümölcsében kevesebb a vitamin / 30 mg %-ig/, kevesebb a cukortartalma / 4 %-ig/ és a citromsavtartalma /1 %/ is.

Fotó: Pixabay

Kommentek a bejegyzéshez