Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
http://www.nana.hu

10 tipp a tavaszi allergia ellen

Folyik az orrod, könnyezik a szemed, folyton tüsszögsz, köhögsz, és már megint ott vannak azok a sötét karikák a szemed alatt... Ha nem az épp aktuális influenzát kaptad be, akkor ez csak egyet jelenthet: tavasz van. Te pedig allergiás vagy.



Nem, nem a tavaszra, hiszen tudjuk, hogy azt alig vártad. Amire viszont senki sem vágyott, aki valamilyen allergiával küzd, az a pollen-támadás az évnek ebben az időszakában. A természet felébred, akcióba lendül, mi meg nem győzzük leküzdeni a szervezetünkre gyakorolt hatását. Íme, pár hasznos és gyógyszermentes megoldás a tavaszi allergiák kezelésére.





1, Takaríts! Sokat.



Porszívózd át a lakást és a bútorokat legalább hetente kétszer. Ha nem a kosz, csak a por miatt csinálod, ez nem tart sokáig. Mindenképpen moss fel (sima vízzel, vagy vegyszermentes, természetes tisztítószerrel), akár naponta. Egy nedves törlőkendővel töröld át azokat a felületeket, ahol megülhet a por – minél gyakrabban, annál jobb.



 



2, Szedj rengeteg C-vitamint!



A C-vitaminnak megvan az a képessége, hogy ellensúlyozza a gyulladásos reakciókat a szervezetben. Túladagolni nem lehet, legfeljebb meghajt egy kicsit… Több esetben a reakció után 24 óra alatt beszedett 15-20 x 1000 mg teljesen kezelte például a szénanátha tüneteit. Ne félj a nagy dózisú C-vitamintól, nyugodtan szedhetsz folyamatosan 5000 mg-ot az allergiás időszakokban.



 



3, Öblítsd át az orrod és az arcüregeidet.



Erre a célra vannak remek kis szerkezetek, amiket a gyógyszertárban lehet kapni. Egyik orron be, a másikon ki, egyáltalán nem kellemetlen, még ha rosszul hangzik is (na jó, kicsit csikiz). A legjobb a sósvizes oldat, ez elvékonyítja azt a nyákréteget, ami a pollent, baktériumokat, vagy allergéneket őrizgeti odabent. Naponta többször is öblíthetsz, varázslatos a hatása.



 



4, Ne egyél cukrot!



A cukor verseng odabent a C-vitaminnal, hogy melyikük bírjon felszívódni, és általában a cukor nyer. Mindkettőt az inzulin szállítja a sejtekhez, de valamiért a cukor szimpatikusabb az inzulinnak (pedig majdnem ugyanúgy néz ki, mint a C-vitamin), és inkább őt viszi be a sejtekbe. Ha a normálisnál csak 20%-kal magasabb a vércukorszinted, az 75%-kal csökkenti az immunrendszered teljesítményét. Így a cukor legyengíti az immunrendszered, és még gyulladást is okoz a szervezetedben. Mivel az allergia egy immunreakció, és gyulladással jár, gondolom, ezt nem kell tovább magyarázni.



 



5, Kerüld a légkondit...



a lakásban, az autóban, ahol csak lehet – vagy ha már muszáj használni, cseréld gyakran a szűrőjét. Ha légkondicionált irodában dolgozol, nyugodtan kérheted egészségügyi indokkal, hogy átmenetileg „normális” helyiségben dolgozhass, vagy ha olyan a munkád, akkor akár otthonról.



 



6, Egyél változatosan!



Minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt és olajos magot fogyasztasz, annál könnyebb lesz a szervezetednek megbirkózni a fura behatolókkal. Ha igazán rendbe hoznád a táplálkozásodat, valószínűleg megszűnne az allergiád. Egyél minél változatosabb és természetesebb táplálékokat, kerüld az allergén-gyanús ételeket, és egyél igazi joghurtot. Ezek mind tele vannak olyan enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és jó baktériumokkal, amik segítenek az immunrendszeredet jó formában tartani.



 



7, Kerüld a tejet!



Bár a nyers tej (nem, nem kell felforralni, nem is szabad)sok esetben jót tesz a szervezetnek, a hőkezelt, "bolti" tej, az kifejezetten rossz. Tudniillik nem marad benne semmi abból, amitől a nyers tej olyan jó, viszont nehéz megemészteni, leterheli a szervezetet, és rengeteg nyákot képez. Az asztmások például döbbenetes javulást érnek el az állapotukban csak azáltal, hogy kiiktatják a tejet az életükből. Ha nem jutsz igazi, házi és nyers tejhez, inkább egyáltalán ne igyál tejet. Élőflórás joghurt, kefir mehet, tej és sajt nem. Tejszín sem.



 



8, Hajrá, fűszer!



A fűszeres, csípős ételek segítenek oldani a nyákot. Inkább csak tüneti kezelés, de hatásos: egyél erős paprikával, csilivel, borssal, csípős curry-vel készült ételeket (lehetőleg hús nélkül), és egy ideig nem lesz gondod a bedugult orral.



 



9, Zárd ki a pollent.



Ne vezess lehúzott ablakkal, és ne szellőztess napközben.Éjszaka nyitogass ablakot, amikor a legkisebb a pollenkoncentráció, az ágyneműdet pedig mosd ki gyakran. Ha lehet, tüntesd el a szőnyeget ebben az időszakban, és a textilekből is minél kevesebbet hagyj elöl. A sötétítőfüggöny, a nagy párnák, a terítők és az ágytakarók remekül gyűjtik a pollent, amit te folyamatosan beszívsz az otthoni lét közben.



 



10, A szappan csodákat tesz.



Moss kezet, és zuhanyozz le, miután sok időt töltöttél a szabadban. Cseréld gyakrabban a ruháid, hiszen azokon is megragad a pollen, és onnantól folyamatosan ott van az orrod alatt.



Kommentek a bejegyzéshez