Japánban, Koreában, Kínában és Oroszország bizonyos területein honos kivi, az aktinídiafélék (Actinidiaceae) családjába tartozó lombhullató kúszónövény.
Rózsaszínnel és fehérrel foltozott, gyönyörű, szív alakú leveleivel minden bizonnyal a kivifélék leglátványosabbika! A levelek gyönyörű színeződése általában 2-3 év után jelentkezik először. Az előző évi hajtásokon megjelenő krémfehér, vagy rózsaszín virágok citrom illatúak.
Rendkívül gyors növekedésű, a termőre fordulás a 2.-3. évtől várható. A szőlőszem nagyságú gyümölcsök sárgászöldek, nem szőrősek, héjestól ehetők. C-vitamin tartalmuk extrém magas (!!!), egyes források szerint a citrusfélékhez képest hússzoros mennyiséget tartalmaz!!!
A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztjuk, de feldolgozható prémium minőségű lének, bornak, lekvárnak, sőt gyógyászati célra is alkalmazzák!
A legtélállóbb kivi faj, gond nélkül elviseli a mínusz 40 fokot is! (A mandzsúriai tél a szibériaihoz hasonlóan rendkívül kemény, szigorú!) Talajban nem válogat, de tápdús, üde, jó vízellátású helyen számíthatunk tőle jó termésre. Minden kertben kötelezően ott a helye!!!