Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

Általános
Bemutatkozások
Bio növények
Iskolakert
Kertészkedés gyerekekkel
Kerttervezés
Könyvajánló
Különleges fák
Nagy Ervin
örökzöldek
Pisztácia
Túri Eszter

Huber Kálmán- bemutatkozás

p1190234_scaled.jpg

Huber Kálmán vagyok, a Treemail egyik alapítójaként munkámmal mindvégig arra törekedtem, hogy a hazai kertekben ne csak az a bizonyos pár tíz megszokott növényfaj legyen, hanem a lehető legjobban használjuk ki klimatikus, ökológiai adottságainkat és legyenek megtalálhatók az egész világ mérsékelt övének legszebb fajai.

Tanulmányok

Tanulmányaimat a PTE Földtudományok Doktori Iskolában végeztem, ahol a PhD témám mikroklíma kutatás volt. Az itt szerzett ismereteket próbálom hasznosítani a cég úttörő munkájában, nálunk nem ismert fajok hazai elterjesztésében.
Sajnos kijelenthető, hogy a kertkultúra terén hazánk legalább akkora lemaradásban van a ’Nyugat’-tól, a világ legfejlettebb országaitól, mint gazdasági értelemben. A Treemail ezt a nagy lemaradást próbálja elenyészővé tenni. Sok olyan ma már népszerű faj van, illetve azok kertészeti változatai, melyek hazánkban először a Treemail-nél voltak kaphatók.

Máriagyűdi magánarborétum

A honosító munkánkhoz nagy segítséget jelent, hogy Máriagyűd mellett, a Villányi-hegység déli oldalán található a nagyjából 2 hektáros gyűjteményem, egy arborétum, ahol 2006 óta figyelem a világ több mint 50 országából behozott, nagyjából 400 taxon (faj, alfaj, fajta) viselkedését.
Tudományos szempontoknak megfelelően, a területet földrajzi régiókra osztottam, és ahol csak lehetett, eredeti élőhelyi magból nevelt, jól dokumentált növényeket telepítettem.
A gyűjteményről Dr. Debreczy Zsolt professzor úr, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatásvezetője a következőt mondta: ’Kísérleti telepnek, és hosszabb távon akár ’nemzeti gyűjteménynek’ is tekinthető, ahol a tölgy-, szamócafa-, gránátalma-, pisztácia- és az olajfa-kollekció kiemelkedő, és ezekből a jövő dísz- és haszonnövény-fajtái is kiemelhetők, honosíthatók lesznek.’A kivételes mikroklímának köszönhetően és a globális felmelegedés tényezőit figyelembe véve,

időben pár évtizeddel vagyok előrébb az ország jelentős részéhez képest, ami kiváló lehetőséget kínál a honosítási kísérletekhez. Szakmai munkámat mindvégig szoros együttműködésben végeztem a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvánnyal, mely munka kiterjed a külföldi terepi munkáktól, a külföldi beszerző utakon át, egészen a könyvírásig.

További információ az arborétumról: https://huberarboretum.hu/