A szőlő az egyik legfinomabb, legegészségesebb, legtáplálóbb gyümölcsünk, de a mindennapi tapasztalat alapján bizony olyan növény amit csak nagyon komoly növényvédelemmel lehetséges megfelelő minőségben termeszteni.
Igen csábítóak a zöldséges üzletekben a messze földről érkezett, csodálatos kék, vagy fehér színű, hatalmas bogyókkal rakott kilós fürtök, de az emberben mégis ott motoszkál a kérdés: vajon mennyi vegyszer kellett ezek előállításához? Ha ezt a kérdést mégis elhessegetjük és rászánjuk magunkat a vásárlásra, kóstoláskor jön az újabb kiábrándulás: csodás csemegeszőlőnknek alig van íze, és bizony sokszori leöblítés után is ott éktelenkednek rajta a rászáradt vegyszerfoltok.
Ha ezek után mégis elfogyasztjuk a ˛mennyei ínyencséget˝, kis idő elteltével sajnos sokszor érezzük parancsoló szükségességét a lakásunk legkisebb helyisége felé való rohanásnak. Bizony ezek a kellemetlenségek kikerülhetetlen velejárói az ilyen szuperintenzív módon termesztett gyümölcsöknek. Ezeket csak komoly technológiai fegyelem és nagy mennyiségű kemikália felhasználása mellett lehet ilyen minőségben előállítani, s a néha több ezer kilométernyi szállítás miatt sajnos a teljes érést meg sem várva szedik le őket, így az ízük - zamatuk sem valami ínycsiklandozó. Ezeket jelzi szervezetünk, mikor inkább gyorsan szabadulna az elfogyasztott adagtól.
A vegyszerek felhasználása nélkül termesztehető szőlőfajták iránt évtizedek óta jelentkező és egyre fokozódó igény terelte a szőlőnemesítés híres ˛műhelyeit˝ az ilyen fajták előállítása felé. Ma már több tucatnyi csodálatos csemegeszőlő fajta létezik, melyek a vegyszerek teljes mellőzésével is csodálatos élvezeti értékű gyümölcsöt teremnek (bio-borszőlők is vannak, de azokra itt nem térünk ki). E fajták kiemelkedően jó ellenállóságot, de legalábbis jó toleranciát mutatnak a szőlő három legádázabb ellenségével, a peronoszpórával, a lisztharmattal és a rothadással (botrítisz) szemben.
Ítlagos években egyetlen permetezést sem igényelnek, csak rendkívüli időjárás (pl. extrém csapadékos év, vagy ellenkezőleg, szélsőséges szárazság, erősebb jégverés, stb.) esetén lehet szükség kisebb beavatkozásra. Ezeknek a házikertekben való telepítése, termelése és fogyasztása különösen ajánlott, hiszen mint már fentebb említettük, a szőlő hihetetlenül gazdag a szervezet számára hasznos tápanyagokban. Talán még ennél is fontosabb az a gasztronómiai élmény, amit az ilyen természetesen tiszta környezetben, vegyszermentesen termelt, 100 százalékosan érett, harmonikusan fűszeres ízű, napérlelte külsejű, egészségtől szinte kicsattanó, gyönyörű gyümölcs elfogyasztása nyújt.
Hazánk éghajlati adottságai tökéletesek a szőlőtermesztés számára, semmi okunk nincs tehát, hogy kertünkben legalább néhány tőkét ne telepítsünk. Keresetkiegészítésnek sem rossz az ilyen szőlő termelése, hiszen a vevők keresik a magas élvezeti értékű, zamatos, kívánatos külsejű magyar termelésű csemegeszőlőt. Az ilyen szőlőt árusító termelők eladási tapasztalatai azt mutatják, hogy a vevők előnyben részesítik, szívesebben vásárolják a megbízható eredetű, magyar bioszőlőt, mint a csodaszép, de veszélyes külföldit.
Reméljük e kis cikkel sikerül felkeltenünk érdeklődésüket, s kedvet kapnak a vegyszermentes módon termelhető csemegeszőlők telepítéséhez! A továbbiakban néhány kiváló fajtát mutatunk be, melyek a termelési tapasztalatok alapján már bizonyították ellenállóságukat, és igénytelenségük mellett minőségi, sőt, esetenként prémium kategóriájú gyümölcsöt teremnek:
Angéla: Nagyfürtű fehér szőlő, bogyója is nagy méretű, húsa ropogós, kellemes, harmonikus édes-savas ízű. Kemény húsának köszönhetően jól szállítható. Peronoszpórával és lisztharmattal szemben toleráns, botrítiszre csak rendkívül csapadékos őszi időjárás mellett hajlamos. Szeptemberben érik.
Augusztusi muskotály (Palatina): Nagyon jó ellenállóságú, talajjal és fekvéssel szemben nem igényes, korai érésű, már augusztus közepétől szedhető fajta. Bogyói közepes méretűek, megnyúltak, kissé zöldessárgás árnyalatú fehér színűek, nagyon kellemes muskotályos ízűek.
Belüj Originalnüj: Nemcsak jó rezisztenciája, hanem különleges termése miatt is igen érdekes fajta: a bogyók fejre állított körte alakúak, alakjuk egyedülálló a csemegeszőlők közt! Viszonylag későn, októberben érik, a fürtök és a bogyók is mutatós nagy méretűek, színe zöldesfehér, íze kellemes aromás, harmonikus.
Bolgár Rezi: Bolgár eredetű, késői érésű, fehér csemegeszőlő, nagy bogyói hengeres alakúak, zöldesfehér színűek, kellemes harmonikus ízűek. Fürtjei tömöttek, nagy méretűek, mutatósak.
Eszter: (R65) Igen korán, már augusztus elején (egyes években már július végén!) érik, fürtje tömött, közepes méretű, a bogyó kék színű, közepes nagyságú, húsos, kellemesen édes-savas aromájú. Peronoszpórával és lisztharmattal szembeni ellenállósága igen jó, a botrítiszes rothadásra sem hajlamos.
Fanny: Szeptember közepén érő fehér csemegeszőlő. Fürtje és bogyója is nagy, íze kellemes édes. Betegségekkel szemben jó ellenállóságot mutat.
Flóra: Viszonylag korai érésű, szeptember első felétől már szedhető, talaj iránt nem igényes, kifejezetten jó fagytűrésű fajta. Mindhárom betegséggel szemben ellenálló. Nagyméretű fürtje viszonylag laza, a bogyók megnyúltak, fehérek, teljes érésben nagyon szép rózsaszín árnyalattal, a héja viszonylag vastag, húsa ropogós, nagyon édes, kellemes ízű.
Japán Izabella: Szeptember elején érő rezisztens csemegeszőlő. Fürtje laza, nagy méretű, bogyói kerekdedek, nagyok, sötétrózsaszínűre érnek, íze kellemes, fűszeres.
Kinga: Talaj és fekvés iránt nem igényes, szeptember közepén érő rezisztens csemegeszőlő. Vállas, tömött fürtjei közepes méretűek, a bogyók nagyok, gömbölyűek, piros színűek, a héjuk vékony, a hús ropogós, kellemes, harmonikus ízű.
Kismis moldavszkij: A három szőlőbetegséggel szemben közepesen toleráns, növényvédelem nélkül sajnos nem minden évben lesz hibátlan a termése. Kiemelkedően magas minőségű, prémium kategóriás gyümölcse miatt mégis érdemes ültetni, mert kedvező termőhelyen páratlan minőségű, gyönyörű termést ad! Fürtje tetszetős, igen nagy, közepesen tömött, a bogyók hamvasak, sötét liláspirosak, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, MAGNÉLKÜLI! Talajra nem igényes, jó szárazságtűrő, de védett, meleg fekvést igénylő fajta. Október elején érik, jobb években már szeptember végétől szedhető. A Kisinyovi Szőlészeti Kutatóintézet fajtája.
Lidi: Viszonylag korán, már augusztus végén szedhető fajta. Fürtje középnagy, bogyói lilásak, vagy bordópirosak, kissé ovális alakúak, jó ízűek. Rendkívül mutatós, nagyon piacos, jól szállítható csemegeszőlő!
Lilla: Augusztus végén, szeptember elején érő fajta, fürtjei és bogyói is nagyok, mutatósak, a bogyók színe fehér, ízük kellemes, édes-savas, harmonikus.
Melinda: Közepesen tömött, vállas fürtje igen nagy méretű, sötétkék bogyói kissé megnyúltak, gömbölyűek, a héj vékony, a hús kellemes ízű, ropogós, magja alig észrevehető. Igen bőtermő, edzett, ellenálló fajta. Szeptember első felében érik. Túltermésre hajlamos, ezért a termésmennyiséget korlátozni kell.
Millenium: Augusztus végén már szedhető, közepes fürtméretű, kissé hosszúkás bogyójú fehér csemegeszőlő. Betegségekkel szemben ellenálló. Bogyói ropogósak, kellemes ízűek, teljesen MAGVATLANOK!
Moldova: A betegségekkel szemben jó toleranciát mutató, jó termésbiztonságú, október első felében érő csemegeszőlő. Fürtje nagy, mutatós, bogyói nagyok, sötétkékek. Rendkívül piacos, gyönyörű termésű, ízletes fajta.
Nagyezsda: A Kijevi Kutatóintézet fajtája, igen jó a faggyal és szárazsággal szembeni ellenállóképessége. Mindhárom betegségre nézve toleráns. Szeptemberben érő, gyakorlatilag MAGVATLAN fajta. Fürtjei és sötétkék bogyói is igen mutatós, nagy méretűek.
Néró: Augusztusban érő igen mutatós, sötétkék színű, közepes fürtű szőlő, bogyója hosszúkás, vastagabb héjú, ropogós húsú, kellemes ízű. Igénytelen, ellenálló fajta, csemegének és bornak egyaránt kiváló.
Opusz: Erős növekedésű, bőtermő, faggyal, szárazsággal és mindhárom betegséggel szemben igen jó ellenállóságú szőlő. Nagyméretű fürtje laza, vállas, nagy bogyói oválisak, fehéressárgák, kellemes édes-savas ízűek. Szeptember végén érik.
Phoenix: Teljesen rezisztens új német fajta, a Geisenheimi Kutatóintézetben nemesítették. Jó fagytűrésű, igen ellenálló, bőtermő. Fürtje átlagos méretű, a bogyók színe teljes érésben szép sárga, ízük igen kellemes, kissé muskotályos, kedvezőbb években gyönyörű nagyra nőnek. Érési ideje szeptember vége, október eleje.
Piroska: Igen korán, már augusztus második felében érő, bőven termő rezisztens csemegeszőlő. A botrítisszel szembeni ellenállóképessége kiemelkedően jó, ezért sokáig a tőkén maradhat, nem rothad. Hengeres, laza fürtű, a bogyók hamvas liláspirosak, a héja vékony, olvadó, húsa ropogós, igen kellemes, zamatos, édes, enyhén muskotályos ízű.
Pölöskei muskotály: Mindhárom betegséggel szemben jól ellenálló, szeptember végén érő fajta. Fürtje nagy, ágas, borostyánsárga bogyói közepes méretűek, oválisak, kissé vastag héjúak, de kellemes, muskotályos ízűek. Bora asztali minőségű, de csemegének kiváló.
Sarolta: Rendkívül mutatós, nagy fürtű csemegeszőlő, bogyói igen nagyok, gömbölyűek, vagy kissé ovális alakúak, fehéressárga színűek, a hús igen kellemes, muskotályos ízű, ropogós, magja apró!
Suzy: Szeptember második felében érő fehér csemegeszőlő, bogyói közepes méretűek, fürtje laza, hosszúkás alakú. Gombabetegségekkel szemben ellenálló, jó fagytűrésű fajta.
Sztrasenszkij: Üzbegisztánból származó fajta, gyönyörű szilvakék színű, nagy, kerek bogyójú fajta. Fürtjei hosszúkásak, kimondottan nagy méretűek.
Teréz: Októberi érésű, teljesen rezisztens, fehér termésű szőlő. Fürtje hosszú, laza, igen nagy méretű, jól szállítható, mert a bogyók nem potyognak róla. A bogyók kifejezetten hosszúkásak, teljes érésben bronzos árnyalatúak, lédúsak, ropogósak. Nem igényes, jó termőképességű, tetszetős fajta.
Vénusz: A Néró fajtához nagyon hasonló, rezisztens, sötétkék csemegeszőlő, de gyakorlatilag teljesen MAGVATLAN! Betegségekkel szembeni ellenállósága kifejezetten jó!
Viktória: Viszonylag későn, októberben érő fehér csemegeszőlő, nagyméretű, hosszúkás bogyóival és nagy fürtjeivel igen mutatós, piacos fajta. Íze kellemes harmonikus.
Vosztorg: Igen korán, már augusztus elején szedhető, talaj és fekvés iránt nem igényes, rothadásra nem hajlamos, fehér csemegeszőlő. Vállas fürtjei középnagyok, a bogyók megnyúltak, zöldesfehérek, vékony héjúak, ropogós húsúak, kellemes, harmonikus ízűek.
Zaporozsec: Ukrán fajta, a Kijevi Kutatóintézetben nemesítették. Igen jó a fagytűrése és mindhárom betegséggel szemben teljesen rezisztens. Igen nagy fürtű, októberben érik, bogyói nagy méretűek, kék színűek, igen kellemes ízűek.
Fotó: Pixabay
Kommentek a bejegyzéshez